ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА НОВИ ПРОЈЕКАТ ПАЛИЛУЛЕ
16.1.2012

Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у „Службеном гласнику Републике Србије”, број 2 од 13. јануара 2012. године објавило је Одлуку о расподели средстава по јавном позиву за подношење захтева јединица локалне самоуправе за расподелу дела средстава из наменских примања буџета Републике која се остварују приређивањем игара на срећу, а користе за финансирање локалне самоуправе (http://www.drzavnauprava.gov.rs/news/?id=2673)

Овом одлуком Градској општини Палилула у Нишу одобрена су средства у износу од 1.450.000,00 динара за реализацију пројекта „Претварање дивљих депонија у парковске површине“ из једне од шест наменских области за пружање помоћи јединицама локалне самоуправе у реализацији програма заштите животне средине, односно локалних, акционих и санационих планова, пројеката и активности из области заштите животне средине.

У складу са Уредбом и Предлогом одлуке Комисије за спровођење поступка и утврђивање предлога за расподелу средстава, министар Милан Марковић донео је одлуку о расподели средстава za 53 јединица локалне самоуправе за пројекте у шест области. Осим активности у области пружања помоћи јединицама локалне самоуправе у реализацији програма заштите животне средине, односно локалних, акционих и санационих планова, пројеката и активности из области заштите животне средине, којим је сагледана активност и Градске општине Палилула, Министарство је подржало и пројекте локалних самоуправа, са 35.000.000,00 динара, за учешће у обезбеђивању недостајућег дела средстава у пуном или делимичном износу за реализацију нових или завршетак започетих пројеката који се финансирају из буџета јединице локалне самоуправе, а од посебног су значаја за живот грађана на њеној територији. У овој области биће подржан и пројекат нишке општине Медијана за  „реконструкцију пословног објекта ради формирања пословно-услужног центра“.

Средства у износу од 5.000.000,00 динара, одлуком министра одобрена су за пружање помоћи јединицама локалне самоуправе у реализацији Програма рационализације или оспособљавања органа локалне самоуправе. Са 2.954.000,00 динара подржани су пројекти јединица локалне самоуправе које су погођене елементарном непогодом или другом несрећом већих размера. Средства у износу од 15.000.000,00 динара издвојена су за пружање техничке и друге помоћи у циљу модернизације рада јединице локалне самоуправе а са 21.500.000,00 динара подржане су јединице локалне самоуправе у реализацији пројеката различитих облика солидарности са лицима која су у суштински неједнаком положају са осталим грађанима, као и са лицима са посебним потребама и помоћи социјално-хуманитарним организацијама на њиховој територији.